Cultuur, L/literatuur

Voor ik ga slapen – SJ Watson

Before I go to sleepIk heb hem uit. En man, wat was dat voor een treinrit.

Twee januari 2013: man-van-meter-van-vriend meldt dat hij dit een geweldig boek vindt. Heeft een drukke job, niet veel tijd maar heeft bovengemeld boek op zeer korte tijd uitgelezen. OK. Dedees noteert mentaal de titel van het boek (Before I go to sleep, in het oorspronkelijke Engels) en schuift dan verder aan tafel, want het vriendje en zijn tweelingzus zijn jarig en dat is altijd een paar uren aan tafel zitten en gaandeweg de knopjes wat meer openzetten, alnaargelang de nood.

Ergens in maart 2013: C. wandelt door de HEMA, blijft vlak voor de kassa’s plakken bij de verzameling boeken/CDs/DVDs en ontdekt -jawel!- bovenvermeld boek in het Nederlands. C. denkt “Die moet ik hebben”, stapt naar de kassa en rekent af.

Tussen maart 2013 en november 2013: Boek wordt af en toe eens vastgegrepen ‘want zo slecht was het ook weer niet’ en dan weer ergens anders neergelegd want een ander kaperboek ligt al klaar dat nét iets interessanter is.

Zeventien november 2013: C. leest de resterende driekwart van het boek in één ruk uit. En kruipt op het einde net niet helemaal onder haar donsdeken. Manman.

Korte samenvatting: Wat als er iets scheelt met je kortetermijngeheugen? Iets fameus? Iedere keer je je ogen sluit voor een dutje, weet je niet meer wie je bent, hoe oud je bent, wat er gebeurd is voor dit moment. Heel spooky vind ik zelf, maar wie ben ik? Christine maakt het allemaal mee en houdt een dagboek bij (clever kind), waardoor je verschillende keren andere visies op hetzelfde probleem krijgt. Uiteraard, want soms gelooft ze wat haar verteld wordt en soms is ze compleet paranoïde. Het verhaal is zo opgebouwd dat je went aan het concept en het hoofdpersonage, je je niet uitermate hecht (want het is niet het type om mijn beste vriendin te zijn) maar op het einde toch maar heel hard hoopt dat het goed komt. En of dat ‘goed’ wel écht ‘goed’ is.

Ik ben fan. Niet onverdeeld, maar toch: fan. Lezen die handel!

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s