Reizen

Het mysterie van de cruise

Maar cruisen, is dat nu leuk? En zitten daar niet alleen gepensioneerden op?

We waren er toch niet helemaal zeker van, van dat cruise-idee. Het concept leek fantastisch (één rondreizend hotel waar we eten en drank kregen en ons volledig konden laten soigneren), maar gingen we ons daar niet te hard vervelen? Zou dat eten wel lekker zijn? Was dat allemaal wel in orde? Gingen we genoeg tijd hebben om alles te bezoeken dat we wilden bezoeken? En: was het dat geld allemaal wel waard?

Spoiler: we vonden het geweldig. Ik had het niet verwacht, eerlijk gezegd, maar echt: we willen terug. Misschien niet allemaal dezelfde locaties, maar er zijn tig opties aan bestemmingen, dus dat zou geen probleem mogen vormen. Verlofdagen en geld zijn wel de mogelijke spelbrekers, want dat vind ik wel een groot nadeel: het kost allemaal wel wat geld. Akkoord, je krijgt er wel wat luxe tegenaan gesmeten. Maar dus: mijn mening over onze cruise.

  • Wat deden we? We kozen voor een reis met Celebrity Cruises, meer bepaald de Southern Caribbean-trip. Celebrity Cruises zou blijkbaar één van gemakkelijkste instapcruiserederijen zijn voor volledige cruisemaagden, zo sprak het reisbureau. Wij hebben in ieder geval niet geklaagd!
  • Onthaal: de visacontroles in de USA kunnen hier nog wat van leren. We moesten onze reisdocumenten (paspoort e.d.) presenteren aan de onthaalmensjes (verschillende keren zelfs) én werden op de gevoelige plaat vastgelegd zodat het op- en afstappen van de boot veiliger kon gebeuren, maar op een kleine 10 minuten stonden wij op onze boot. Akkoord, de bagage heeft een tweeëneenhalf uur op zich laten wachten (we werden gewaarschuwd voor een wachttijd van ongeveer twee uur), maar daar hebben we dus al iets uit geleerd: indien mogelijk, handbagage meenemen op een cruise. Voor de rest: fantastisch. De gangverantwoordelijke die zich even kwam voorstellen, een glaasje bubbels bij eerste opstap, een heel duidelijke infobrochure bij het opendoen van onze cabine/kajuit/kamer: dikke duim!
  • Boot: gigantisch. Dat omschrijft het op het eerste zicht wel. Letterlijk zelfs: op de voorlaatste avond zijn we tijdens een dekwandeling erachter gekomen dat er een openluchtcinema (mét ligzeteltjes) was op de boot. Totaal gemist. Wij zaten op de Celebrity Summit en het was allemaal dik in orde. Niet superfancy en vrij kitsch met momenten, maar die combinatie zorgde er wél voor dat ik met blote voeten van Deck 10 (het zwembad- en bubbelbadgedeelte) naar Deck 2 (waar onze kajuit zich bevond) kon en overal tapisplein tegenkwam. Comfy.
  • Kajuit: ergonomisch (of hoe zeg je dat?) verantwoord ingericht: een groot bed, een badkamer die groot genoeg was om niet helemaal claustrofobisch te worden en handige ingebouwde kasten. Nee, ze gaan geen prijzen winnen met de kajuiten (wij hadden een buitenkajuit met een raam maar geen balkon), maar voor de schamele tijd die we hier hebben doorgebracht was het perfect. Iedere dag kwam het personeel standaard 2 keer langs op de kamer (’s ochtends om alles op orde te leggen, ’s avonds om het nieuwe infobladje af te leveren voor de volgende dag) met de mogelijkheid om nieuwe handdoeken en douchegerief te krijgen.
  • Uitstappen: wij hebben onze uitstappen bijna allemaal drie dagen voor de cruise begon geboekt. Onze gekozen uitstappen waren een fietstocht door St. Croix (niet héél St. Croix, want dat is heel het eiland), een tocht met de boot waar we zeeschildpadden zouden kunnen observeren en een klein uurtje op een strand konden liggen in Martinique, een walvis- en dolfijnensafari in Dominica, gaan zwemmen met dolfijnen in St. Kitts en een tocht door de natuurparken van St. Johns met de auto. Het voordeel? Als je op geboekte uitstap gaat, wacht de boot sowieso op jou mocht de tour langer duren. Ook handig: je bent vrij zeker dat het in orde zal zijn én je krijgt altijd drank wanneer je op uitstap trekt. Het nadeel? Het is (uiteraard) niet goedkoop. De uitstappen variëren allemaal wat betreft inkleding, moeilijkheid en inspanning. We hebben zelf ter plaatse ook een aantal dingen geboekt/gevraagd en zijn daar ook niet ontevreden van, alleen verlies je zo wel tijd en kunnen de mensen af en toe nogal opdringerig zijn.
  • Eten: door op voorhand onze tips te betalen hingen we niet vast aan een bepaald etensuur en konden we in twee restaurants gewoon binnenwandelen wanneer we honger hadden. Van de vijf restaurants aan boord waren er twee restaurants die inclusief onze prijs zaten (waar we m.a.w. niets moesten bijbetalen als we ons aan de menu hielden) en drie restaurants (een Italiaans restaurant, een sushirestaurant en een fancy restaurant) waar we wel nog ons eten moesten betalen. Dit ging allemaal via onze kaartjes van de boot (daarmee kon je op de kajuit, konden de bemanningsleden checken welke formule je gekozen had voor eten en drinken en daaraan werd ook je kredietkaart gekoppeld zodat je op elk moment van de reis kon checken hoeveel je werd aangerekend). De rederij was trouwens heel fair: wij hebben minder opgedaan dan we al opzij hadden liggen als gepland budget en de rest werd ons deze week teruggestort. Het eten was over het algemeen goed tot zeer goed, met toppers en missers zoals je overal wel tegenkomt.
  • Entertainment: hier hebben we echt niet ten volle gebruik van gemaakt. Er waren shows (niet gezien), feestjes (niet geweest) en mini-concertjes (niet gehoord) op zowat ieder moment van de dag, er werden tussen de gasten ook competities georganiseerd in bv het zwembad (niet aan deelgenomen, wel hard om gelachen), het casino was dagelijks open (een paar keer doorgelopen om naar één van de restaurants te geraken) en die openluchtcinema *kuch*. Er waren drie zwembaden, 6 whirlpools (heerlijk warm), een basketveld, een jogpiste en meer van dat leuks. Ook de fitness en spa mochten uiteraard niet ontbreken. Wij hebben ons er niet veel mee bezig gehouden, behalve met het zwembad en (in mijn geval voornamelijk) de whirlpools. Zaligheid.

Wij zijn fan. Niet voor alle bestemmingen (ken jezelf: het Middellandse Zeegebied is een no-no aangezien we alle steden daar langer dan 9 uur willen bezoeken), maar voor een aantal bestemmingen waar je anders niet van plan bent om héél veel tijd door te brengen lijkt het ons zeer interessant. En wat een genot: rondreizen zonder iedere keer te moeten inpakken. Hartjes voor dat idee tot en met.

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Het mysterie van de cruise

  1. Wij zien een cruise ook wel zitten, maar tot nu toe houdt de kostprijs ons wat tegen. Dank je voor de duidelijke uitleg van hoe dat allemaal in elkaar zit!

    • Wij zijn er (nogal duidelijk) voor gewonnen! ‘t Is inderdaad duur als je een goede cruise neemt, maar ik vind alleen al het relaxgevoel het wel waard, eigenlijk. Alleen even schrikken wanneer je de prijs hoort, maar kom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s