Cultuur, L/literatuur, tips

Verbeelding Book Challenge 2017: februari

Deze maand las ik:

 • Between the lines – Jodi Picoult & Samantha Van Leer. Een young adult-boek met een nieuwe insteek: wat als de personages in een boek écht zouden leven? En uit dat boek willen ontsnappen? Het idee vind ik geweldig (komaan, dat moet toch voor hilarische toestanden zorgen bij bijvoorbeeld Twilight of Harry Potter?), de uitwerking vond ik wat minder. Daar waar bijvoorbeeld The Hunger Games zowel leesbaar is voor het doelpubliek en volwassenen is dit boek enkel leesbaar voor het doelpubliek. Ik bleef zelf op mijn honger zitten en ben niet van plan het vervolg te lezen.
 • Echoes in Death – JD Robb. Nummer 44 in de geweldige reeks die zich in de toekomst afspeelt. Een gewelddadige moord, intriges, veel humor en fascinerende personages: ik ben nog steeds grote fan.
 • Hillbilly Elegy – J.D. Vance. Ik was nogal argwanend om het boek te lezen, want wat als dat gortdroge kost was? Niet dus: aan de hand van zijn familieverhaal legt Vance de vinger op de pijnlijke wonde die momenteel in Amerika heel aanwezig is. De manier waarop hij het beschrijft maakt het begrijpbaar en zorgt ervoor dat je gemakkelijk meeleeft met persoonlijkheden waar ik me zelf ongemakkelijk bij zou voelen. Een beetje grensverleggend voor mij, toch wel.
 • City of Bones – Cassandra Clare. Ook dit is een young adult-boek, met een meer magische insteek deze keer: vampieren en weerwolven bestaan en er bestaat een legertje strijders die demonen bevechten. Eerlijk: ik heb nog niet veel vrolijke YA-boeken gelezen, iedere keer wordt er wel een dystopische visie bijgehaald. Dit boek is echter wél het begin van een serie die ik helemaal ga uitlezen. Ik ga wachten tot ik de rest van de boeken uitheb, maar het leest echt als een trein en ik wil blijven lezen. Please Cassandra Clare, take my money!
 • The Bone Season – Samantha Shannon. Een dystopisch wereldbeeld met een extra bovennatuurlijk kantje: dit is volledig mijn ding. Wat angst, een klein beetje liefde, hoop die niet weggestoken kan worden en bovennatuurlijke extra’s: geef me een zetel en ik nestel mij met veel plezier. Mijn lijstje met aan te kopen boeken wordt hier met de dag langer.
 • Red Rising – Pierce Brown. Young adult (uiteraard; ik zie een rode draad doorheen mijn literaire keuzes), maar volwassener. Nog wat zwarter dan The Hunger Games, wat ik toch al vrij zwart vond. De vervolgboeken (waarmee hij voor mij het young adult-genre verlaat: het hoofdpersonage is 16 à 17 op het moment van het eerste boek en de boeken nadien spelen zich een paar jaar later af) staan al klaar om gedownload te worden.
 • Seveneves – Neal Stephenson. Ik had hier meer van verwacht. Het concept spreekt mijn gevoel van drama perfect aan: de aarde gaat onleefbaar worden door een meteorietenstorm (een gevolg van de maan die niet meer één geheel vormt maar uiteenspat in 7 stukken) en de enige twee opties zijn diep onder de aarde gaan leven of de ruimte intrekken. De mensheid krijgt deze boodschap twee jaar voor het zover is, dus krijgen we daar ook nog eens een extra scheutje drama. So far, so good. Alleen is de wetenschappelijke uitleg achter alles wat er moet bedacht worden bij het in de ruimte overleven vaak te overheersend – sorry Neal. Eerlijk? Ik heb hier echt wel wat pagina’s geskipt bij uitgebreide uitleg over het soort robotjes die er gebruikt werden, bij de theoretische uitleg achter zwaartekracht en het gebrek daaraan eens je in de ruimte zit en hoe ruimteschepen ineensteken. Niet mijn ding, vrees ik. En ook het tweede deel (waarin we de nazaten van de ruimtevaarders volgen) was me net iets te langdradig. Conclusie: blij dat ik het gelezen heb (want al lang op mijn te-lezen-lijstje), maar niet wat ik ervan verwacht had.
 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s
  • De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Al een aantal keer in begonnen, maar telkens op slechte momenten. Een nieuwe poging in 2017 dus!
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
  • Between the lines van Jodi Picoult en Samantha Van Leer, een moeder-dochter team. Of een boek van P.J. Tracy, nog zo’n moeder-dochter team.
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
  • The Bone Season van Samantha Shannon. Klein beetje confronterend om te zien hoeveel mensen van mijn leeftijd en jonger bestsellers geschreven hebben.
 5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
  • Eerlijk? Eender welk boek van Nora Roberts en die brengt jaarlijks wel een viertal boeken uit. Ik heb nog keuze 😉
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven.)
 7. Een boek gepubliceerd in 2017
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt
  • You can’t touch my hair van Phoebe Robinson. Ik ben die tegengekomen op de luchthaven van Miami, was gefascineerd genoeg om de titel te noteren in mijn GSM en kijk, nu kan ik hem hier inzetten. Hoera!
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
  • Seveneves van Neal Stephenson. Staat al een jaar of zo op mijn ‘moet ik lezen’-lijstje, maar ik kom er niet toe. Misschien zo wel?
 11. Een boek met een kleur in de titel
  • Red Rising van Pierce Brown. Zowaar een dubbelslag: een kleur in de titel én in de auteursnaam 😉
 12. Een boek met een nummer in de titel
  • Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck. Ook zo eentje waar ik de titel al vaak van heb horen vallen maar die ik nog niet gelezen heb. Jongens, mijn ‘te lezen’-lijstje gaat gewoon leeg zijn tegen het einde van het jaar! Of nog drie keer zo vol staan, dat kan ook.
 13. Een boek met een illustratie op de cover
 14. Een non-fictie boek
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen
  • Ik wil al heel lang The Book Thief van Markus Zusak lezen, lijkt me een ideaal moment.
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
  • The Christmasaurus van Tom Fletcher. Drie keer raden welk seizoen hier centraal staat…
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
  • Een goed moment om mijn klassiekers nog eens te bekijken, bijvoorbeeld Sherlock Holmes van Arthur Conan Doyle.
 21. Een boek dat je al een keertje las
  • Daar zit ik al aan, ik herlas net de 5 boeken van Melissa Nathan. Dikke tip voor wie feel good-lectuur nodig heeft.
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
  • Beautiful Ruins van Jess Walter. Ah, Italië. Het wordt tijd dat ik nog eens van jouw zon geniet.
 24. Een boek uit de bibliotheek
  • Dat betekent dus naar de bibliotheek gaan. Ik heb volgens mij geen geldige lidkaart meer. Aaah.
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las
  • Het gouden ei van Tim Krabbé. Zelfs geen flauw benul waar het precies over ging, maar ik weet dat ik het gelezen heb in het vierde of vijfde middelbaar, ik ben het even kwijt.
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
 29. Een boek dat ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
  • Of Mice and Men van John Steinbeck, blijkbaar nog steeds op de gebande-boekenlijst in Amerika.
 30. Een eerste deel in een reeks
  • City of Bones van de Mortal Instruments-reeks door Cassandra Clare. Al een tijdje iets waar ik af en toe aan dacht, maar nu dus de uitgelezen kans om ze op het lijstje te zetten.
Advertisements
Standard

One thought on “Verbeelding Book Challenge 2017: februari

 1. Pingback: As we speak | Wonder-wanderland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s